Iedereen die begonnen is met medezeggenschap weet dat dit een andere tak van sport is dan voor de klas staan. Het vraagt een leerproces om een goede medezeggenschapper te worden en dat gaat niet vanzelf. Naast inhoud (wat zijn de taken en bevoegdheden volgens de WMS, hoe lees je beleidsstukken en hoe duid je deze, welke procedures moeten worden gevolgd enzovoort) is de manier waarop je medezeggenschap vormgeeft van groot belang. Hoe sta jij erin? Wat zijn jouw waardes? Om strategisch te kunnen handelen heb je specifieke competenties nodig.

coaching medezeggenschap
Foto Enno Keurentjes

Dat kan best lastig zijn als je in de drukte van de dag en alle werkzaamheden ook zelf stil moet staan bij de eigen gedrag. Een beetje hulp in de vorm van coaching medezeggenschap kan goed helpen.

Een coachingstraject richt zich op een combinatie van inhoud ‘zo moet het’ en de manier waarop je dat kunt vormgeven. Daar heb je vaardigheden voor nodig die meer of minder bij je ontwikkeld kunnen zijn. De ‘manier waarop’ je medezeggenschap vormgeeft en de rol die je daarin speelt is lang niet zo vast omschreven als je wellicht denkt. Veel is mogelijk, veel kan ook anders. Maar misschien weet je niet goed hoe je dat zou kunnen doen. Thema’s kunnen bijvoorbeeld zijn: vergroten van betrokkenheid, leiderschap en sturing door een voorzitter, visie op structuur van medezeggenschap, overtuigingskracht en communicatie.

Een coach kan je daarbij helpen en in een traject van een paar maanden je daarin begeleiden. Als dat niet voldoende is, of zijn er nieuwe leerpunten onstaan dan kunnen we een aanvullend traject bedenken.

Als je behoefte hebt aan een dergelijk traject, stuur dan een bericht. Ik zal dan bemiddelen en meehelpen zoeken naar een goede coach.

Samenwerking

Wendela van Beek

Iedere coach heeft kwaliteiten. Om een coaching goed te laten slagen is van belang de juiste match te vinden tussen vraag en begeleiding. In de loop der jaren heb ik goede contacten gelegd met andere coaches waar ik graag naar doorverwijs. Zo is bijvoorbeeld in het onderwijs de werkdruk waaronder de veelvoud van soorten werkzaamheden een belangrijk thema dat ik vaker tegenkom in begeleidingen. Specifiek gericht op medezeggenschap kan ik daar goed mee aan het werk. Maar als dit nu een thema is dat verder reikt dan alleen school en wil je daar als persoon mee aan de slag verwijs ik graag door naar Wendela van Beek van ‘rust in mijn hoofd coaching’.

Disclaimer

Omdat ik bij de AOb werk mag er geen belangenverstrengeling optreden.